fbpx

Lenfödem Nedir?

Lenfödem, lenfatik sitem bozukluklarından dolayı hücreler arası sıvıda meydana gelen aşırı artış olarak bilinen bir hastalıktır. Bu hastalıkta, lenfatik damarlar boyunca proteinden zengin bir sıvı birikmesi nedeniyle etkilenen organ (genellikle kol veya bacak) şişer. Özellikle kol ve bacaklarda daha sık görülen bu hastalık yüzü, göğüs duvarını, boyun bölgesini, karın bölgesini ve genital bölgeleri de etkileyebilir.
Lenf düğümleri immün sistemin önemli bir parçasıdır. Lenfödem, lenf düğümlerinizi çıkaran veya onlara zarar veren kanser tedavilerinden kaynaklanabilir. Lenf sıvısının drenajını engelleyen her türlü problem lenfödeme neden olabilir. Lenfödem çoğunlukla kanser tedavisinin veya parazit enfeksiyonların (lenf düğümlerini tıkayan ipliksi solucanlar) bir komplikasyonu olarak görülmekle birlikte, bir takım genetik bozukluklarda, radyasyon tedavisinde ve kanser cerrahisi sonrasında da görülebilir.

LENFÖDEM BELİRTİLERİ 

Lenfödem belirtileri şunlardır:

  • Lenfödemin en sık görülen bulgusu yumuşak doku şişmesi, ödemdir. Vücudun herhangi bir yerinde (kol, bacak, göğüs, boyun, üreme organları veya karın) şişlik oluşabilir. En çok kol ve bacaklarda görülür. 
  • Etkilenen vücut bölgesi ağırlaşır ve sıkışma hissi olur
  • Etkilenen bölgede tekrarlayan enfeksiyonlar görülür.
  • Eklem hareketleri kısıtlanır
  • Derinin sertleşmesi ve kalınlaşması

Lenfödem Teşhisi

Lenfödem riski altındaysanız – örneğin, yakın zamanda kanser ameliyatı geçirdiyseniz, lenf düğümlerinizi içeren radyasyon tedavisi gördüyseniz – doktorunuz belirtilerinize ve bulgularınıza bakarak lenfödem teşhisi koyabilir.

Ancak lenfödeminizin nedeni net değilse, doktorunuz lenf sisteminize bakmak için görüntüleme testleri (MR taraması, BT taraması, Ultrason veya Lenfosintigrafi) isteyebilir.

Lenfödem Tedavisi

Lenfödemin tam kesin bir tedavisi yoktur. Yapacağımız tedaviler şişliği azaltmaya ve komplikasyonları önlemeye yöneliktir. Bu tedaviler; 

  1. Medikal Tedavi

Doktorunuz cilt enfeksiyonları (selülit) riski için antibiyotik reçete edebilir. 

  1. Lenfödem Rehabilitasyonu

Uzman lenfödem terapistleri, uygun teknik ve ekipmanlarla lenfödem şişliğini azaltmaya yardımcı olur. Lenfödem tedavisinde uygulanan tedavi karmaşık dekonjestan tedavi olarak bilinir. Bu tedavide; 

  • Kompresyon Bandajları (dar elastik bandajlar)
  • Manuel Lenfatik Drenaj (masaj tekniği ile şişmiş uzuvda biriken sıvıyı çalışan lenf damarları olan bir bölgeye doğru hareket ettirmek için çok hafif basınç uygulanarak yapılır)
  • İyi Cilt Bakımı 
  • Egzersiz (kol veya bacaktaki kasların hafifçe kasılması, fazla sıvının şişmiş uzuvdan dışarı atılmasına yardımcı olabilir) oluşur. 

Aralıklı pnömatik kompresyon tedavisi de uygulanan başka bir tedavi seçeneğidir. 

  1. Cerrahi ve diğer tedavi seçenekleri

Lenfödem için uygulanan cerrahi tedavide;

-Lenf nodu nakli yapılabilir. 

-Yeni lenfatik drenaj yolları 

-Fibröz dokunun çıkarılmasını içerebilir.

  1. Yaşam tarzı ve ev tedavileri

Lenfödemden kaynaklanan komplikasyon riskini azaltmak için dikkatli davranılmalıdır. Etkilenen uzvu yaralamaktan (Kesikler, sıyrıklar ve yanıklar) kaçınılmalıdır. Bunlar enfeksiyona davetiye çıkarabilir. Etkilenen bölgenin keskin nesnelerle yaralanmaması önem arz eder. Cildin her gün temizlenmesi, Çatlak ve kesik gibi sorun olup olmadığının kontrolü, cildin kurumasının önlenmesi (krem ve losyonlarla) oldukça önemlidir. Meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyetle beslenilmeli ve günlük egzersiz yapılmalıdır. 

Formu Doldurun Konuyla ilgili Detaylıca Bilgilendirelim.

    One Reply to “Lenfödem Nedir?”

    1. […] Lenfödem Nedir? […]

    Comments are closed.